Stafylokokken komen bij ongeveer 30% van alle volwassenen voor. Deze bacteriën bevinden zich vooral in de neus (slijmvlies) en op de huid, maar komen ook wel eens voor in de keel, darmen en andere plekken. De Stafylokokken zijn in hun gewone vorm onschadelijk en kunnen geen kwaad. Echter wanneer deze bacteriën de huid binnendringen kunnen ze een infectie veroorzaken. De infectie heeft in de meeste gevallen als gevolg ophopingen van pus (steenpuist), zowel op de huid als inwendig. De infecties zijn in de meeste gevallen licht en gaan vanzelf over, maar in enkele gevallen kunnen ze ook levensbedreigend zijn. Stafylokokken vormen een bedreiging voor pasgeborenen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een operatiewond en mensen met een chronische ziekte (met name suikerziekte en long- en vaatziekten).
Zoals al eerder aangegeven kunnen stafylokokken ook inwendig schaden aanrichten. Dit gebeurt wanneer de bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Ze kunnen dan elke plek in het lichaam aantasten, met name het hart en de botten. Daarnaast zijn er enkele stammen die toxinen produceren en voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
De ‘bekendste’ soort van de stafylokokken familie is de aureus. Deze soort komt voor tot bij wel 2 van de 3 gezonde volwassenen in Nederland. De Stafylokok Aureus scheidt toxinen af, die een negatieve werking hebben op het lichaam. Deze stafylokok onderscheidt zich van de andere soorten vanwege het feit dat de bacterie coagulase positief is en de anderen coagulase negatief zijn.