Hygiënisch omgaan met steenpuisten

Net als alle bacteriële infecties is het belangrijk om hygiënisch om te gaan met de geïnfecteerde gebieden op het lichaam. Deze omgangsvormen zijn alledaags voor de meeste mensen, maar het is altijd verstandig om er extra nadruk op te leggen.

Dit zijn zowel adviezen om besmetting te voorkomen bij het hebben van een steenpuist evenals het voorkomen van steenpuisten.

  • Het desinfecteren van de handen zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om zich te verplaatsen naar een ander lichaamsdeel.
  • Het knippen van de nagels zorgt ervoor dat de bacteriën het lichaam niet binnen kunnen dringen wanneer men zich krabt.
  • Elke dag een schone handdoek zorgt ervoor dat bacteriën die achterblijven op de handdoek geen kans krijgen om weer op het lichaam te komen.


Uitknijpen en opensnijden van de steenpuist

Vaak is men ongeduldig met het genezen van wondjes en gaan deze dan openkrabben of er aan pulken. Bij gewone puistjes is het nog vrij onschuldig om deze uit te knijpen, maar aangezien de bacteriën die de steenpuist veroorzaken erg besmettelijk zijn is het zeer onverstandig om de steenpuist uit te knijpen. Het uitknijpen van de steenpuist kan er voor zorgen dat bacteriën terecht komen in de bloedbaan of worden overgebracht naar andere mensen. Het uitknijpen, opensnijden en uitdrukken van een steenpuist mag alleen gedaan worden door een arts in geval dat de steenpuist niet vanzelf geneest.

Steeds vaker last van steenpuisten?

Wanneer u vaak last heeft van steenpuisten op het lichaam spreken we van Furunculose. Dit is een medische term die aanduid dat deze mensen de stafylokok bacterie dragen, de bacterie die de steenpuist veroorzaakt. Deze bacteriën zijn vooral te vinden in de neus en de perineum (het gebied tussen de anus en het geslachtsdeel).

Denkt u last te hebben van Furunculose neem dan contact op met uw arts. Deze kan dan een uitstrijkje laten nemen van de neus en het perineum en deze naar het laboratorium te sturen voor onderzoek. In het lab kan dan onderzocht worden of u de drager bent van de stafylokok bacterie. Indien dit het geval is dan zal de dokter verdere maatregelen nemen om van de bacterie af te komen.