De oorzaak van een steenpuist

De oorzaak van een steenpuist is een onsteking van één of meerdere haarzakjes. Deze ontsteking vindt plaats wanneer er bacteriën de huid binnendringen. In de meeste gevallen gaat het om de bacterie genaamd stafylokok, maar het is niet alleen deze bacterie die een ontsteking kan veroorzaken. Steenpuisten kunnen op elke plaats van het lichaam ontstaan waar zich haarzakjes, zweetklieren of talgklieren bevinden.

De risicofactoren

Het ontstaan van steenpuisten is niet in alle gevallen gelijk. Er zijn enkele factoren die de kans op steenpuisten kunnen doen vermeerderen zoals eczeem of atopie. Steenpuisten kunnen namelijk ook ontstaan bij huidziekten waarbij de huid al geïrriteerd is.

Een andere factor is onvoldoende hygiëne. Dit verhoogt de kans op steenpuisten. De bacteriën die zich op de huid van het lichaam bevinden hebben meer kans om binnen te dringen en zo een ontsteking te veroorzaken.

Het dragen van strakke of schurende kleding vergroot de kans op het onstaan van steenpuisten aanzienlijk. Ook bij overmatig zweten is de kans op het krijgen van een steenpuist groter.

Veel voorkomende plekken

Steenpuisten kunnen overal op het lichaam ontstaan waar zich haarzakjes, zweetklieren of talgklieren bevinden. Desondanks zijn er plekken waar de steenpuist vaker voorkomt. Deze plekken zijn: onder de oksels, de liezen, de nek, op de billen en op het gezicht.

Risicogroepen

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om een steenpuist te krijgen, omdat zij meer huidplooien en haarzakjes hebben. Dus meer haarzakjes die ontstoken kunnen raken.

Een andere risicogroep zijn mensen met suikerziekte. Bij deze mensen komt het vaker voor dat zij een steenpuist krijgen.